Regio

Na regen komt zonneschijn én de zomer: wel nog even volhouden

Het wordt opnieuw een wisselvallige week in Midden-Limburg (met regen), maar er gloort hoop aan het eind van deze week voor iedereen die wacht op zonnig zomers weer.

Dinsdag wordt een natte dag, verwacht Meteo Roerstreek. “Dat komt omdat precies boven Midden-Limburg de warme lucht uit het zuidoosten botst met de koude lucht uit het noordwesten. Er zal zo’n 20 tot 25 millimeter vallen vanaf de ochtend tot in de middag”, vertelt weerman Ben Effing. Er is tot nu toe al zo’n 20 tot 30 millimeter gevallen in Midden-Limburg deze maand. “Tel de verwachte neerslag op dinsdag daarbij op en je komt al snel aan het gemiddelde van juni: 70 tot 75 millimeter.”

Op dinsdag valt dus ongeveer een derde aan regen wat er normaal in juni valt. “Maar wateroverlast verwacht ik niet”, aldus Effing. Ook het Waterschap Limburg laat desgevraagd weten geen bijzonderheden te verwachten. De vele neerslag de afgelopen weken is deels te wijten aan een warmere Noordzee en Atlantische Oceaan. “Hoe warmer dat water wordt, hoe meer verdamping en hoe meer regen er deze kan op kan komen.”

De zomer lonkt

Woensdag krijgen we alvast een voorproefje van het weer dat ons te wachten staat. Het wordt dan droog met een temperatuur die oploopt tot maximaal 23 graden. Donderdag wordt het zelfs misschien wel 27 graden, volgens Effing. “Dat wordt wel weer afgestraft met regen- of onweersbuien op het einde van de middag of in de avond.”

Dit weekend komt een hogedrukgebied over Midden-Limburg. “Dan knapt het vanaf zondag duidelijk op en gaan de temperaturen omhoog. De zomerse waarden van 25 graden bereiken we dan wel. We luiden dan een langere periode in met min of meer echt zomers weer.”

Gerelateerde Artikelen

Back to top button