Regio

Mutsaersstichting voorlopig financieel gered

Dertien van de veertien gemeenten in Noord- en Midden-Limburg hebben ingestemd om de Mutsaersstichting voorlopig financieel gezond te maken. Dat betekent dat de continuïteit van de jeugdzorg ook in deze regio gewaarborgd blijft, zo meldt Omroep Venlo.  

Voorlopig heeft de Mutsaersstichting er alleen tijd mee gewonnen, want ook de Zuid-Limburgse gemeenten waar de zorgorganisatie actief is, moeten nog over de brug komen met financiële steun. De gemeenten in Noord- en Midden-Limburg leveren een bijdrage van 7,8 miljoen euro. Daarvan nemen Venlo met 1,7 en Roermond met 1,1 miljoen  het grootste bedrag voor hun rekening. Het exacte bedrag per gemeente wordt naar rato verdeeld.

Financiële middelen
‘We zijn heel blij en dankbaar dat de gemeenten de vraag om financiële steun honoreren’, zegt Harm Wijgergangs van de Mutsaersstichting. ‘Concreet betekent dat we nu ook de financiële middelen hebben voor het continuïteitsplan dat we een tijd geleden hebben geschreven en we het plan kunnen uitvoeren.’ Tot aan het einde van dit jaar zit de zorginstelling financieel goed.

Zuid-Limburg
Toch is de financiële steun uit Midden- en Noord-Limburg niet voldoende. De Mutsaersstichting is actief in 64 gemeenten. ‘We hebben begrip voor de positie van de Zuid-Limburgse gemeentes. Maar we worden continu geconfronteerd met een dreigend faillissement. Dat is voor niemand prettig. Na de overeenkomst met de dertien gemeenten hebben wel goede hoop dat er meer in beweging komt.’

Bergen stemt tegen
Alleen de gemeenteraad van Bergen stemde tegen een financiële injectie. Wethouder Marianne Smitsmans van de gemeente Roermond noemt dat teleurstellend ‘We zijn met z’n veertienen opgetrokken en het zou fijn zijn geweest als we dat ook met z’n allen zouden afronden. Maar we hebben ons bij het besluit van de gemeenteraad van Bergen neer te leggen.’

De financiële bijdrage van overige gemeentes is noodzakelijk om tot januari 2026 te overbruggen. Begin dat jaar start een nieuwe aanbesteding waarbij nieuwe aanbieders zich kunnen melden om de jeugdzorg in de provincie voort te zetten.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button