Regio

Limburg Openhartig: campagne voor mentale gezondheid

Met een regionale campagne hopen 14 gemeenten in Noord- en Midden-Limburg, waaronder de gemeenten Roerdalen en Roermond, de openheid over mentale gezondheid te vergroten. Mirte Sonntag en Paul Cremers van Limburg Openhartig waren op zondag 21 april te gast bij het OR6-programma ‘Wo höbbe veer ’t euver’.

De campagne Limburg Openhartig is gericht op het creëren van gelijkwaardig contact tussen mensen met en mensen zonder psychische kwetsbaarheid én geeft daarbij praktische handvatten. Daarmee wil Limburg Openhartig bijdragen aan wederzijds begrip en een Limburg waarin iedereen mag meedoen.

Presentator Chris Trines sprak o.a. met Mirte en Paul over de openhartige verhalen die op hun website is te vinden. Mirte: “In de reeks ‘Openhartige verhalen’ komen verschillende mensen uit onze provincie aan het woord. Ze vertellen over hun eigen ervaringen met (het hebben van) een psychische kwetsbaarheid en de vooroordelen die ze daarbij tegenkwamen. Sommigen hebben zelf te maken (gehad) met een psychische kwetsbaarheid, anderen hebben een naaste gesteund of zijn via hun werk in de zorg betrokken. De rode draad door al deze verhalen? Het voeren van openhartige en eerlijke gesprekken maakt omgaan met mentale gezondheidsproblemen makkelijker”.

De website die bij de campagne hoort, biedt verschillende praktische tips en handvatten om zelf aan de slag te gaan. Paul: “Er bestaan veel misverstanden over mentale gezondheid. Onwetendheid leidt tot overhaaste conclusies en vooroordelen die een open gesprek in de weg zitten. Hoeveel weet jij over mentale gezondheid? Kun jij feit van fabel onderscheiden? Op de website kun je hiermee aan de slag, o.a. met een test en gesprekskaartjes”.

Voorafgaand aan het gesprek keek Chris met zijn gasten naar een indrukwekkend filmpje, waarin ervaringsdeskundigen hun verhaal vertellen. Dit filmpje én het gesprek dat Chris met Mirte en Paul had, kun je hieronder bekijken.

Meer informatie over Limburg Openhartig: www.limburgopenhartig.nl

Gerelateerde Artikelen

Back to top button