Regio

Hoe word ik raadslid? Kijk hier of jouw gemeente een cursus aanbiedt

In 2026 zijn er weer verkiezingen voor de gemeenteraad. De gemeenten in Midden-Limburg gaan heel verschillend om met het werven van aanstaande raadsleden en met het aanbieden van cursussen, blijkt uit een inventarisatie van VML Nieuws. In Weert en Nederweert is al een eerste cursus georganiseerd. Andere gemeenten vinden het nog veel te vroeg. De meesten organiseren zelf een cursus of workshop, een gemeente als Echt-Susteren laat het volledig over aan de politieke partijen.

De gemeenten Weert en Nederweert hebben de handen ineengeslagen en samen een cursus aangeboden. Daarvoor was veel animo, laat de gemeente Weert weten. Al in het eerste kwartaal organiseerde ProDemos daar de cursus Politiek Actief. De vijf bijeenkomsten vonden afwisselend in Weert en Nederweert plaats. Met uit beide gemeenten vijftien cursisten zat de cursus vol.

De twee gemeenten overwegen nu de cursus volgend jaar nogmaals te organiseren. In de cursus van ProDemos leren aanstaande raadsleden onder meer hoe de gemeente werkt, op welke manier inwoners invloed hebben en welke taken de gemeenteraad heeft. Ook is er een debattraining en een uitleg over de gemeentelijke financiën.

Leudal
Voorafgaand aan de drie afgelopen gemeenteraadsverkiezingen organiseerde de gemeente Leudal de cursus ‘Ja, ik wil raadslid worden!’. Of aanstaande raadsleden deze ook in 2025 kunnen volgen is nog niet bekend.

Maasgouw
Maasgouw kondigt aan een workshop te organiseren voor potentiële raadsleden. “Vorm, inhoud en wie die zal geven zijn nog niet bekend”, laat een woordvoerder weten. Deze zal plaatsvinden voor de zomer van 2025. Leudalnaren kunnen nu al hun belangstelling laten weten met een mail aan de griffie, tegen de tijd dat er meer duidelijkheid is krijgen ze direct een uitnodiging. “Dan kunnen ze alsnog besluiten of ze zich wel of niet aanmelden.”

Roerdalen
Ook de gemeente Roerdalen laat weten met het oog op de raadsverkiezingen van 2026 het raadslidmaatschap te willen stimuleren. Waarschijnlijk komt in deze gemeente ook een cursus, maar de keuze om deze intern te organiseren of via ProDemos moet nog worden gemaakt.

Roermond
De gemeente Roermond vindt het nog veel te vroeg. “Of we als gemeente zoiets gaan doen, wordt in 2025 besproken met de partijen die in 2026 gaan meedoen aan de verkiezingen”, meldt de gemeente. In 2021 heeft Roermond een dergelijke cursus gedaan. Deze had als motto ‘meer vrouwen in de politiek’. Van de ruim 20 deelnemers toen zitten er nu zes in de raad.      

Daarnaast organiseren sommige Roermondse partijen zelf iets van een cursus of workshop. Daarom gaat de gemeente Roermond met hen in overleg om te bespreken of het nodig wordt gevonden dat de gemeente nog iets aanvullends organiseert.

Echt-Susteren
Echt-Susteren laat alles over aan de raadsleden en kiest er bewust voor geen onafhankelijke cursus te organiseren. De partijen hebben daar ook de middelen voor, reageert de gemeente. Zo krijgen de zittende fracties een jaarlijkse gemeentelijke bijdrage, waarvan ze ook cursussen of opleidingen kunnen betalen.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button