Regio

Forse daling vaccinatiegraad Midden-Limburg

De vaccinatiegraad onder kinderen in Midden-Limburg is harder gedaald dan landelijk. Het Laurentius Ziekenhuis Roermond merkt dat ook andere preventieve gezondheidszorg wordt geweigerd.

Waar in heel Nederland de vaccinatiegraad met 6,5 procent daalde tot 83,6 procent, daalde deze in Midden-Limburg met 9,4 (Roermond) tot zelfs 17 procent (Echt-Susteren), zo blijkt uit cijfers van het RIVM.

Het Laurentius Ziekenhuis Roermond (LZR) signaleert dat behalve deze prik, ook andere preventieve gezondheidszorg wordt geweigerd, zoals de hielprik en extra vitamine K bij zuigelingen. “Als kinderartsen vinden we alle vormen van preventie, zoals vaccinatie, vitamine D en K en de hielprikscreening belangrijk om ernstige ziektes bij kinderen te voorkomen”, laat een woordvoerder van het LZR weten.

Kinderopvangverblijven

De woordvoerder vermoedt dat ouders-die niet kiezen voor vaccineren met zorgvragen sneller voor alternatieve geneeskunde kiezen. “Maar wij nemen graag de tijd voor ouders wanneer zij vragen hebben of advies willen.” 

Kinderopvangverblijven in Midden-Limburg willen geen uitspraak doen over de vraag of zij ouders actief benaderen met de vraag of hun kind is ingeënt. Een enkeling zei dit in een intakegesprek wel te vragen.

Flinke daling

In Leudal is deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gedaald met 14,8 procent ten opzichte van 2022. In Echt-Susteren zelfs met 17 procent tot 75,3 procent. Ook in andere gemeenten in Midden-Limburg daalde de opkomst op de priklocaties flink, blijkt uit cijfers van het RIVM.

In Maasgouw daalde de deelname 12,5 procent, in Weert 11,4, in Nederweert 11,1, en in Roerdalen 10,1 procent. Roermond was de enige gemeente in Midden-Limburg waar de daling, met 9,4 onder de tien procent bleef. Toch blijft de vaccinatiegraad ook hier steken op slechts 80 procent.

Dit terwijl volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een vaccinatiegraad minimaal 90 procent bedragen. Onder die 90 procent neemt het risico op uitbraken van besmettelijke infectieziekten zoals mazelen en kinkhoest toe. 

In 2022 haalde alleen Roermond deze 90 procent net niet. Nu is die vaccinatiegraad in alle gemeenten in Midden-Limburg tot onder de 90 procent gedaald. In Echt-Susteren is deze met 75,3 deze het laagst, in Nederweert met 83,3 het hoogst.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button