Duits gifschandaal: Waterschap Limburg breidt metingen uit

Waterschap Limburg is bezorgd en zegt in nauw contact te staan met Duitse autoriteiten en het provinciebestuur over het gifschandaal vlak over de grens in de gemeente Selfkant. Het waterschap zegt zelf metingen te doen, maar ziet vooralsnog geen verslechtering van de waterkwaliteit. De metingen worden wel verder uitgebreid omdat er mogelijk vervuiling is van stoffen die nu nog niet vastgesteld kunnen worden.
Op een industrieterrein in het Duitse Tudderen ligt 30.000 kubieke meter gevaarlijk afval. Onlangs werd duidelijk dat het zelfs mogelijk nog veel meer is. De grond is verontreinigd met onder andere zware metalen, afgewerkte olie en rioolslib. Tegelijkertijd is vastgesteld dat het grondwater vanaf de Robert-Bosch-Straße in Tudderen via Millen richting Nederland stroomt.
Lees ook: Milieuschandaal net over Duitse grens groter dan gedacht
Rode Beek
Het Duitse Openbaar Ministerie heeft metingen gedaan, waarvan de uitslag binnen enkele weken bekend wordt. Intussen wordt vanuit ons land de situatie nauwlettend gevolgd, omdat de Rode Beek bij Susteren door beide landen stroomt. “Voor ons is de waterkwaliteit van de Rode Beek belangrijk. En ook die van het grondwater, omdat dit ook in de beek terechtkomt”, aldus een woordvoerder van Waterschap Limburg.
“Dat water wordt al gecontroleerd, maar die controles worden uitgebreid. Het kan namelijk zijn dat de vervuilende stoffen waar het in deze casus over gaat niet zijn opgenomen in het huidige meetpakket. Daarnaast bereiden we aanvullend waterbodemonderzoek voor in de Rode Beek, zowel bovenstrooms als benedenstrooms van de locatie.’
Daarnaast is het dus afwachten voor het waterschap wat uit het Duitse onderzoek komt. “Als de uitkomsten van het Duitse onderzoek er zijn, kunnen we ook meer zeggen over de gevolgen in combinatie met onze eigen bevindingen.”
Drinkwatervoorziening
Ook waterleidingbedrijf WML houdt de zaak in de gaten. “Wij hebben hierover contact met de provincie, die als bevoegd gezag aan de lat staat voor de bescherming van de bronnen voor de drinkwatervoorziening”, laat een WML-woordvoerder desgevraagd weten.
Het milieuschandaal in Selfkant werd eind april bekend. Inmiddels gaat men ervan uit dat een bedrijf uit Erkelenz, dat het afval in Tudderen heeft gestort, ook op andere locaties in de Kreis Heinsberg vervuilde grond heeft gestort. Justitie in Dortmund vermoedt dat de gevallen in de Kreis Heinsberg in verband staan met georganiseerde misdaad.