Regio

Aantal ongevaccineerde baby’s regio líjkt verder te stijgen, maar zeker is dat niet

Uit cijfers van het RIVM lijkt op te maken dat het aantal baby’s in Midden-Limburg waarvan ouders weigeren ze volledig te laten vaccineren tegen ernstige ziektes verder te stijgen. Maar helemaal zeker is dat niet, want door Europese privacywetgeving kan dat ook anoniem gebeuren en dus niet te meten.

Vandaag maakte het RIVM de meest recente cijfers bekend. Kijken we naar de regio Midden-Limburg dan is het beeld wisselend. In Roerdalen daalt het percentage ongevaccineerde baby’s van 4,6 procent in 2023 naar 3,3 procent dit jaar. Ook Nederweert laat een kleine daling zien van 2,8 naar 2,7 procent. De andere gemeentes laten een stijging zien. Weert stijgt van 3,4 naar 4,8 procent. Echt-Susteren van 2,9 naar 6,9. Roermond van 5,9 naar 7,1. Maasgouw van 2,1 naar 3,1 en tenslotte Leudal van 3,1 naar 5,8 procent.

Maar die cijfers kunnen in werkelijkheid dus anders zijn. Landelijk gezien zegt het RIVM dat de vaccinatiegraad onder de kleintjes ongeveer gelijk is gebleven. De cijfers trekken de afgelopen jaren extra de aandacht omdat er al verschillende ziekte-uitbraken zijn geweest als gevolg van de dalende vaccinatiegraad. Een oproep om ongevaccineerde kinderen te weigeren op de kinderopvang is door de politiek verworpen.

Midden-Limburg voldoet wel aan de landelijke trend van vaccinaties bij oudere kinderen. Die daalde net als in de rest van het land een paar procentpunten. Onderzocht wordt nog wat daar de reden van is.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button