Maasgouw

Stuw Linne 100 jaar kan niet plaatsvinden op de stuw

Hoewel de stuw in Linne volgend jaar 100 jaar bestaat moet het bijbehorende feest ergens anders gevierd worden . “De locatie was voor 95 procent geregeld, maar vanwege geplande werkzaamheden vanuit Rijkswaterstaat moeten we op zoek naar een alternatieve plek”, legt Frans Janssen, secretaris van Stuw Linne 100 Jaar, uit.

Rijkswaterstaat werkt aan Project GRONST  in de periode van september 2023 tot en met 2027 en omvat verschillende stuwen, waaronder die van Linne. De werkzaamheden zijn uiteenlopend van schilderwerk tot het vervangen van aandrijvingen. En dus moet de organisatie van Stuw Linne 100 jaar op zoek naar een nieuwe locatie.

Janssen wil nog geen details vrijgeven over de nieuwe locatie omdat ze deze eerst volledig willen vastleggen voordat ze ermee naar buiten treden. Ondertussen zijn de voorbereidingen in volle gang en zullen de plannen in juni aan de gemeenteraad worden gepresenteerd. “We hopen dan alles zo snel mogelijk definitief te kunnen maken,” voegt Franssen toe.

De organisatie werft ook actief vrijwilligers voor het evenement. Informatieavonden worden gehouden in verschillende kernen van Maasgouw, waarvan de eerste al heeft plaatsgevonden op 12 april. Janssen meldt dat de eerste avond ongeveer 10 vrijwilligers heeft opgeleverd, en dat ze nu in totaal ongeveer 25 vrijwilligers hebben. “Het is echter lastig om zo ver voor het evenement al toezeggingen te krijgen, omdat het pas gepland staat voor september 2025.”

“Het belooft een groots openluchtspektakel te worden,” vervolgt Janssen. Naast theater en een expositie over waterbeheer, zal er ook een horecaplein zijn. Daarnaast wordt er een educatief pakket samengesteld voor scholen, zodat docenten aandacht kunnen besteden aan de Stuw in de klas. “Maar als kers op de taart, hopen we dat koning Willem-Alexander langskomt, omdat hij in het verleden verantwoordelijk was voor waterbeheer. Deze maand zullen we hier het verzoek voor indienen,” aldus Janssen.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button