Maasgouw

Fietsen repareren als opstap naar een baan

Sleutelen aan fietsen helpt mensen aan een arbeidsethos, merken ze in Maasbracht. En opgelapte fietsen zijn erg welkom bij mensen met een smalle beurs. Het project Ontmoeten & Ontwikkelen zoekt daarom nog meer versleten rijwielen.

Bij Ontmoeten & Ontwikkelen, een project dat sinds augustus vorig jaar al loopt, merken ze dat het sleutelen aan fietsen erg heilzaam is voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarom willen ze het project graag opschalen van twee naar vijf dagdelen in de week.

Ontmoeten & Ontwikkelen is een initiatief van PSW (Pedagogisch Sociaal Werk), de gemeente Maasgouw, Wel.kom en het servicecentrum MER (Maasgouw, Echt-Susteren, Roermond).

Twee coaches van PSW bieden de begeleiding van het project, één van hen is jobcoach Ruud Vogelzang. “We hebben nogal wat mensen met een behoorlijke afstand tot de arbeidsmarkt, ze komen door allerlei omstandigheden gewoon moeilijk aan de slag”, vertelt hij. “Zij willen zelf graag stappen zetten of ze moeten juist geactiveerd worden. Dit is een laagdrempelige manier om te kijken op welk punt in hun leven ze staan en hoe ze verder willen.”

Versleten
De fietsen die gerepareerd zijn, willen ze beschikbaar stellen aan mensen met een krappe beurs. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Er zijn nu acht tot twaalf deelnemers, maar er zijn veel meer moeilijk bemiddelbaren die hieraan willen deelnemen. Daarom is het project op zoek naar meer fietsen. Wie een versleten fiets overheeft, kan contact opnemen met Ruud Vogelzang.

Het project is nog in ontwikkeling, hoe ze de fietsen gaan aanbieden aan de minderbedeelden is nog niet uitgewerkt. Vergelijkbare projecten lopen al in andere gemeenten. Vogelzang noemt als voorbeeldproject het MensOntwikkelBedrijf in de gemeente Leudal.

Productieproject
Het fietsenproject is een idee van de deelnemers zelf, meldt de coach. Zo is er ook een tuinbouwproject met een kas met groenten en kruiden, voor deelnemers die liever in de tuin werken. Ook wordt er gewerkt aan een kookproject.

Een initiatief dat ook is opgepakt door PSW is een productieproject. Hiervoor werken ze samen met de papierfabriek in Swalmen. “Deelnemers kunnen daar het productiewerk aanleren en ontdekken of ze hier vaardigheden voor hebben en in hoeverre ze onder druk kunnen presteren.”

Gerelateerde Artikelen

Back to top button