Maasgouw

Eerste knooppunt van Nederland in Ohé en Laak bestaat 25 jaar

Bij het veerpontje naar het Belgische Ophoven in Ohé en Laak, ligt knooppunt 1.  Het eerste bordje van Nederland werd op 7 mei 1999 onthuld door de ANWB. Exact 25 jaar geleden. Oorspronkelijk komt het idee van een oud-mijnwerker uit Vlaanderen.

Het knooppuntennetwerk heeft zich inmiddels met 9.500 knooppunten over Nederland uitgestrekt tot de verste uithoeken van Oost-Groningen en Noord-Holland-Noord. Het begon precies 25 jaar geleden in Ohé en Laak. De oorsprong ligt echter al enkele jaren daarvoor, een stukje oostwaarts, waar de Vlaamse mijningenieur Hugo Bollen, die de bewegwijzering met knooppunten bedacht.

Na zijn pensionering ging de oud-mijnwerker zich verdiepen in de natuur en hij ging graag fietsen met zijn vrouw. Haar grootste bezwaar was dat ze op bijna elk kruispunt moesten stoppen om de kaart te lezen. Zelf wilde hij het vinden van de weg door de natuur gemakkelijker maken, om de natuur dichter bij de mensen te brengen.

Kolentreintjes

Bollen dacht daarop aan de manier waarop de kolentreintjes in de mijnen functioneerden. Ondergronds functioneerde dit systeem van genummerde knooppunten die naar elkaar verwijzen. Het grote voordeel is dat er niet overal gestopt hoeft te worden en bovendien dat er geen vaste routes nodig waren.

Daarop ontwikkelde hij als gepensioneerde fietser het knooppuntensysteem in het Regionaal Landschap Kempen en Maasland een knooppuntenroute. In Juli 1995 werd dit netwerk geopend. Vier jaar later werd het bordje van het eerste knooppunt aan Nederlandse zijde van de grens onthuld.

In het kader van dit jubileum organiseren Hart van Limburg en Nederland Fietsland een speciale jubileumfietsroute en winactie. De jubileumroute leidt via knooppunten langs de Maas, de Maasplassen, Stevensweert en Thorn in en brengt onderweg een bliksembezoek aan België. Dit als ode aan de Vlaamse bedenker van de knooppunten.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button