Maasgouw

Econoom Cretskens, getogen in Maasgouw, wordt nieuwe wethouder

Met 34 jaar is Rob Cretskens een jonge wethouder, hij is echter allerminst groen achter de oren. Hij is opgegroeid in Maasgouw, heeft ervaring als raadslid, maar ook als Rijksambtenaar en in het bestuur van Lokaal Belang.

Hij is officieel beëdigd als nieuwe wethouder op dinsdag 28 mei. Geboren en getogen in Ohé en Laak, kent Rob Cretskens (34) Maasgouw als geen ander. Hij zat er vier jaar in de gemeenteraad, van 2014 tot 2018, daarna werd hij bestuurslid van Lokaal Belang. Als econoom maakte hij landelijk carrière, hij werkte zeven jaar bij RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en daarvoor ambtenaar bij het ministerie van Economische Zaken. Vanuit die functie werkte hij zelfs als diplomaat in Hanoi (Vietnam).

Formeel is hij nog steeds in dienst bij het ministerie, voor zijn functie als wethouder krijgt hij onbetaald verlof. “Politiek verlof heet dat”, vertelt de wethouder enkele dagen voor zijn beëdiging. Hij kan dus zo weer terug als hij wil. Voorlopig wil hij dat nog niet, al geldt zijn functie formeel voor slechts twee jaar. In 2026 zijn er immers weer gemeenteraadsverkiezingen. “Of ik terugga naar Den Haag, ligt dan aan de kiezer.”  

Woning
Tot voor kort woonde Cretskens in Voorburg, bij Den Haag. Momenteel is hij op zoek naar een woning in de gemeente. “Ik heb al een huis op het oog in Ohé en Laak”, vertelt hij.

Cretskens krijgt de portefeuille Financiën toebedeeld. Een rol die hem wel is toevertrouwd. “Bij RVO zetten we miljarden weg aan de meest uiteenlopende programma’s en subsidies.” Maar ook de gemeentelijke financiën kennen voor hem geen geheimen. “In mijn tijd als raadslid was ik voorzitter van de auditcommissie.” Van hem werd dus geacht dat hij de financiële jaarstukken tot op detailniveau kon beoordelen.

Hij heeft veel zin om opnieuw in Maasgouw aan de slag te gaan. Met genoegen en trots kijkt Cretskens terug op zijn tijd als raadslid: “We zijn destijds raadsbreed met elkaar opgetrokken. Zonder enige strijd. Iedereen zette er de schouders onder om het beste voor de inwoners te bereiken. Natuurlijk waren we het niet altijd eens, maar als je accepteert dat een voorstel beter kan, dan kun je vanuit een discussie die stap verder maken.”

Lees ook: Vertrekkend wethouder Wilms krijgt Lintje, Cretskens volgt hem op

Gerelateerde Artikelen

Back to top button