Maasgouw

Brachterbekers staan op voor leefbaarheid dorp

Steeds drukkere snelwegen buiten het dorp en op de doorgaande wegen in de kern. Schakelstations, hoogspanningsverbindingen en zeventig hoogspanningsmasten in de directe omgeving. En nu ook nog een verdere uitbreiding van de Clauscentrale vlak bij de dorpskern. Het wordt veel Brachterbekers te veel.

Zo’n twintig verontruste inwoners van het 1200 inwoners tellende dorp Brachterbeek, ingeklemd tussen de A2 en de A73, hebben zich verenigd in het platform Bezorgde Inwoners Brachterbeek. Ze verzetten zich niet tegen het veranderende energielandschap, maar wel tegen de gevolgen daarvan voor hun dorp.

“De plannen hebben een grote impact op onze leefomgeving, ons welzijn en de natuur om ons heen”, schrijven ze in een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst. Op 31 mei nodigen ze daarom alle belangstellenden, maar nadrukkelijk ook de raadsleden van de gemeente Maasgouw uit om de impact op de leefomgeving duidelijk te maken.

Te veel groei
En die is volgens hen groot. In de uitnodiging klagen de initiatiefnemers onder meer over “nóg minder en een nóg slechtere leefruimte, nóg meer verkeer, geluid en fijnstof, nóg minder groen en biodiversiteit en nóg meer stress, straling en overlast.”

Het bewonersplatform is stellig: De noodzakelijke verzwaring van het energienet leidt tot veel extra grote gebouwen en installaties. “We hebben de laatste decennia al te veel groei van ellende en overlast toegestaan.”

De bewonersbijeenkomst is op vrijdag 31 mei van 19.00 tot 21.00 uur in het Baekerhoes in Brachterbeek.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button