Maasgouw

Bewoners St. Anna breien deken om dierbaren warm afscheid te geven

Bewoners van Koraal locatie St. Anna in Heel begonnen eind 2022 aan het breien van de ‘warme deken’. Deze deken, bestaande uit honderden gebreide stukjes, kan worden gebruikt om dierbaren ook na hun overlijden nog even te omringen met warmte. Na anderhalf jaar noeste arbeid is de deken klaar voor gebruik.  

Het initiatief kwam van Ans Thijssen. “Ik werk al sinds jaar en dag bij Koraal locatie St. Anna en in die tijd heb ik vaak de laatste verzorging van bewoners mogen begeleiden. Ondanks het verdriet dat hier mee gepaard gaat, vind ik het inmiddels heel waardevol dat ik hierin iets mag betekenen. Toen mijn zus twee jaar geleden ongeneeslijk ziek bleek te zijn, heb ik hetzelfde voor haar mogen doen. Echter, er was toen één moment waar ik erg tegenop keek: het vervoer van haar lichaam naar de rouwauto. Dit vond ik altijd een vrij klinisch onderdeel van het verder liefdevol uitvoeren van een afscheid. Toen ik hoorde dat er bij het vervoer van mijn zus zou worden gewerkt met een ‘warme deken’ gaf mij en mijn familieleden dit een veel minder beladen gevoel. En ontstond bij mij het idee: een warme deken zou ook een mooie aanvulling kunnen zijn wanneer we bij Koraal afscheid nemen van bewoners.”

Eind 2022 ging Ans met de dames van de dagbesteding aan de slag. Er wordt volop gekletst tijdens het breien. Over gezellige onderwerpen, maar ook af en toe over de dood, over afscheid nemen van een dierbare en over hun eigen wensen na hun overlijden. Ans Thijssen: “Zo werken we aan verbondenheid en maken we tegelijkertijd belangrijke onderwerpen bespreekbaar. Ook omdat het bij het verlies van een dierbare soms lastig genoeg is om de juiste woorden te vinden. Vanaf nu kunnen we met de warme deken zonder woorden uitspreken dat we verslagen zijn door het verlies van een medebewoner, maar dat we tegelijkertijd dankbaar zijn wat iemand voor ons heeft betekend. En dat we de overledene en de nabestaanden bovenal een warm en liefdevol afscheid gunnen.”

De warme deken wordt officieel onthuld op woensdag 17 juli om 11:00 uur bij Koraal locatie St. Anna in Heel.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button