Maasgouw

Belgische militairen leren van gevechten bij Thorn

Geüniformeerd bezoek maandag in Thorn. Zo’n honderd kadetten van de Belgische KMS bezochten het witte stadje om te zien hoe de gevechten in 1944 zijn verlopen toen het werd bevrijd. Er werd ook een kleine herdenking gehouden voor de gevallenen van de zogeheten Piron-brigade die daarbij betrokken was.

De groep militairen bezocht verscheidene plaatsen waar gevochten is. Vooral bij het kanaal Wessem Nederweert verzetten de Duitsers zich hevig. Daar moesten geallieerden overheen om Duitsland in te kunnen trekken. “Daarbij werd ook de Piron-brigade ingezet,” vertelt Paul Janmaat, een van de organisatoren. “Dat waren Belgen en Luxemburgers die net als de Nederlandse Engelandvaarders naar het vrije Engeland vluchtten. Vandaaruit werden ze gezamenlijk ingezet voor de bevrijding van Europa.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Paul Janmaat houdt een korte toespraak in Thorn. Foto: VMLnieuws

De militairen die vandaag Thorn bezochten, nemen die gevechten mee in hun praktische en theoretische opleiding. Aan het eind van de dag vond er een kleine herdenking plaats voor de gevallenen. Op 19 september is de officiële herdenking van de bevrijding van Thorn door de Belgisch-Luxemburgse Piron-brigade.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button