LeudalMaasgouwNederweertRoermond

Wonen Zuid waarschuwt voor huurbevriezing: ‘Nieuwbouwprojecten mogelijk niet haalbaar’

Als de aangekondigde huurbevriezing voor 2025 en 2026 doorgaat, heeft woningcorporatie Wonen Zuid een flink financieel tekort. Volgens het jaarverslag van de corporatie betekent het kabinetsvoorstel een investeringsverlies van naar verwachting 150 miljoen euro. Dat zou ertoe kunnen leiden dat bouwplannen worden uitgesteld of zelfs volledig geschrapt.

De corporatie, actief in onder meer Roermond, Leudal, Maasgouw en Nederweert, waarschuwt dat zij dan ‘scherpere keuzes’ moet maken. Hoewel de continuïteit volgens het bestuur niet direct in gevaar is, vraagt Wonen Zuid zich openlijk af of nieuwbouwprojecten nog uitvoerbaar zijn bij blijvende druk op de huurinkomsten.

Al eerder huurbevriezing

In het jaarverslag meldt Wonen Zuid al dat in 2024 op eigen initatief al huren werden bevoren. Huurders van woningen met een slecht energielabel kregen vorig jaar geen huurverhoging. Daarmee was de corporatie naar eigen zeggen een van de weinigen in Nederland die deze groep actief ontzag. Volgens berekeningen van het Nibud was die huurstop voldoende om de stijgende energielasten te compenseren.

Vanaf 2025 kan de huur voor deze woningen weer meestijgen, maar of dat ook gebeurt hangt mede af van de Tweede Kamer. Vanuit allerlei organisaties, woningcorporaties en overheidsinstellingen is kritiek op het voorstel. Lagere huurinkomsten voor woningcorporaties zorgen ervoor dat die minder nieuwe huurwoningen kunnen bouwen. 

Verduurzaming en leefbaarheid

Wonen Zuid wil uiterlijk in 2028 alle woningen met een E-, F- of G-label verduurzamen of slopen en vervangen. Dat moet op termijn zorgen voor lagere energiekosten voor huurders. Door die keuze wordt de komende jaren maar liefst 82 procent van de investeringen gestoken in het bestaande woningbestand. Halverwege 2024 lag het gemiddelde energielabel van de woningen op label B.

Naast verduurzaming investeerde de organisatie ook in communicatie. Zo werd in 2024 een huurdersapp gelanceerd om meldingen sneller af te handelen en het contact met bewoners te verbeteren.

Verlies door waardedaling, niet door cashtekort

Financieel sloot Wonen Zuid het jaar 2024 af met een verlies van 2,3 miljoen euro. Volgens het bestuur is dat vooral het gevolg van boekhoudkundige waardedalingen van het woningbezit. Het gaat om verliezen op papier die geen directe impact hebben op de kaspositie van de corporatie.

Huurders tevreden, lage bedrijfskosten

Het vertrouwen van huurders is groot. Uit het eigen jaarverslag blijkt dat zij de corporatie een rapportcijfer van 8 geven. Daarnaast kreeg Wonen Zuid een A-predicaat vanwege relatief lage bedrijfskosten in vergelijking met andere woningcorporaties.

Gerelateerde Artikelen