Leudal

Wandreliëf Sint Severinus Grathem heeft nieuwe plek

In Grathem werd op zondag 7 april het wandreliëf van Sint Severinus in het bijzijn van wethouder Martens van de gemeente Leudal op symbolische wijze overgedragen aan de plaatselijke schutterij. Het beeld kreeg een nieuwe bestemming aan de gevel van hun verenigingsgebouw.

Het wandreliëf werd in 1960 in de opdracht van de toenmalige gemeente Grathem vervaardigd door Piet Schoenmakers (1919-2009) bij Keramische Industrie St Joris in Beesel. Door de herindeling van de Midden-Limburgse gemeenten in 2007 kwam het gemeentehuis leeg te staan.

Het heeft jaren geduurd voordat er een nieuwe bestemming voor dit pand was gevonden. Uiteindelijk werd in de zomer van 2023 gestart met de realisatie van 8 appartementen. Het glas-in-lood raam en de gevelsteen van St. Severinus konden van de sloophamer worden gered.

Sjaak Bidlot, initiatiefnemer laat weten: “Als er nog een week gewacht was waren deze voor Grathem zo iconische en waardevolle kunstwerken in de container met sloopafval terecht gekomen.” Met medewerking van de nieuwe eigenaar/project-ontwikkelaar van het voormalige gemeentehuis zijn de gevelsteen en het glas-in-loodraam door een spontane actie van een aantal bijeen getrommelde vrijwilligers met gevoel voor cultuurhistorie en gemeenschapszin, op het laatste nippertje veilig gesteld. Ook voor het glas-in-lood raam wordt naar een nieuwe bestemming gezocht.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button