Leudal

Waarschuwing voor wandelaars: ‘Houd je hond aan de lijn!’

“Je wilt niet weten wat we soms aantreffen. Ik heb wel eens een uitgehongerd reekalf moeten afschieten omdat het vreselijk toegetakeld was door honden”, vertelt Piet Aben uit Heythuysen. Zaterdag worden er daarom waarschuwingsborden geplaatst in het Roggelse stiltegebied Asbroekerheide die wandelaars aan het verstand moeten brengen dat ze door kwetsbare, broedende natuur lopen.

“Sinds corona is wandelen heel populair, wat moesten we anders?”, vertelt Aben, die als in natuurliefhebber vaak in het gebied komt. “Dat is prima en verder geen probleem. Maar te veel mensen realiseren zich niet dat er een broedseizoen is. Daar moeten ze echt rekening mee houden. Vogels hebben op de grond nesten en jonge reekalfjes zijn heel kwetsbaar.”

Piet Aben wil met name eigenaren van honden bereiken met de borden. “Ik zie mensen met vijf honden en die laten ze gewoon los. Als je ze aanspreekt dat het misschien niet zo handig is, krijg je soms een grote bek, van ‘wie ben jij dan’. Maar de jonge dieren zijn echt kwetsbaar. Een hond die alleen al in de buurt van een jong kalf komt, laat daarbij geur achter en alleen dat is soms al voldoende voor de moeder om het kalf achter te laten. En dan heb ik het niet eens over alle broedvogels, kievieten, patrijzen, eenden en noem maar op. Dus onze boodschap is: hou je hond aan de lijn, je weet niet wat die doet als hij door de natuur rent. En blijf op de paden! Geniet van de natuur, maar ken je verantwoordelijkheid”, aldus Aben.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button