Leudal

Verstoren rustzoekers een stiltegebied?

Tegen het stiltegebied nabij de Asbroekerheide komen vijf ecolodges voor bezoekers die van rust en stilte houden. Maar gaat dit bezoek niet ten koste van de stilte, vroegen raadsleden zich af. Uiteindelijk ging de voltallige gemeenteraad akkoord. Onder voorwaarde dat het bij vijf lodges blijft.

Het leek een normale bestemmingsplanwijziging die op 2 juli op de agenda stond van de gemeenteraad in Leudal. De raad werd gevraagd in te stemmen met een wijziging van agrarisch naar recreatie. Aan de Heide in Heythuysen zijn vijf lodges gepland, met daarbij een parkeerplaats, een receptie- en ontbijtruimte en dagrecreatie zoals een yoga- en meditatieruimte. Ook staan een moestuin en een paardenwei ingetekend.

Opmerkelijk is dat deze recreatie plaatsvindt in de natuur, vlak bij een stiltegebied. “Rust, groen en ruimte moeten daar blijven”, sprak Hen Sleven van Samen Verder. De initiatiefnemers richten zich echter juist op bezoekers die willen onthaasten en bewust op zoek zijn naar rust, verbondenheid met de natuur en stilte.

En daarmee bevond de gemeenteraad zich in een klassieke catch-22. Want willen we de stilte behouden, dan kan recreatie niet worden toegestaan. Maar als we mensen van die stilte willen laten genieten, dan moeten zij wel de gelegenheid krijgen het gebied te bezoeken.

De vorm van recreatie die in de plannen beschreven staat, is héél anders dan de recreatie op bijvoorbeeld De Leistert. Hier geen reguliere recreatiewoningen, maar milieuvriendelijke en ecologisch verantwoorde ecolodges. Het hele perceel wordt natuurvriendelijk ingericht, met groene zones om de biodiversiteit te verhogen. Met inheemse planten en bomen om een natuurlijke overgang te creëren met de nabijgelegen bosrand.

Agrarisch verdwijnt
Romy van Heur van D66 vindt het een goede ontwikkeling wanneer agrarisch verdwijnt en plaats maakt voor recreatie. Peter Francot van Ronduit Open is tegen versnippering in het buitengebied. “We roepen al jaren om een totaalvisie. Ook nu is er weer weerstand vanuit de directe omgeving, maar wij hebben geen visie om het aan te toetsen.”

Graag hoort hij dat het bij vijf ecolodges blijft en maximaal 24 personen. Net als Thieu Bongers van het CDA: “rust, groen en ruimte passen prima bij een gevoelig gebied. En dit ligt niet in, maar net buiten het stiltegebied. We denken dat de impact dusdanig klein is dat het nauwelijks invloed heeft op het stiltegebied of de omliggende wegen.

Hen Sleven van Samen Verder vindt het aantal nu al aan de hoge kant. Er zijn acht parkeerplaatsen. “Als er ook dagrecreatie komt, is dat te weinig. We kunnen geen uitbreiding toestaan.” Wethouder Graef wist de gemoederen te sussen door te benadrukken dat de ondernemers juist alles gelegen is aan rust, groen en ruimte. “Het blijft daarom op een schaal die het gebied kan dragen. En vijf van deze lodges is te dragen.”

Gerelateerde Artikelen

Back to top button