LeudalRegio

OLS 2025 in Heythuysen barst los: deze vijf feitjes moet je weten

Het OLS van 2025 vindt dit jaar in Heythuysen plaats. Zondag gaat het volksfeest van start en met deze vijf weetjes ben je helemaal voorbereid op het schuttersfeest.

Na een bloedstollende strijd tussen Sint Nicolaas uit Heythuysen en Sint Martinus uit Niel-bij-As liet laatstgenoemde vorig jaar het bolletje in Doenrade staan. Bij deze editie staan er weer zo’n 135 schutterijen klaar om zich te herpakken en D’n Um mee naar huis te nemen.

1. Koning Willem-Alexander

Op de eerste dag van het OLS mag de organisatie Koning Willem-Alexander verwelkomen. Op uitnodiging van burgemeester Désirée Schmalschläger brengt de koning een bezoek tijdens de opening en zal hij de optocht bijwonen.

De majesteit is beschermheer van de Oud-Limburgse Schuttersfederatie en mag bij de opening als enige over het OLS-vaandel lopen. Daarna bezoekt hij de expositie Band met het Koningshuis, samengesteld door het Schutterijmuseum en krijgt hij toelichting op de traditie en maatschappelijke rol van de schutterij.

De laatste keer dat het OLS een koninklijk bezoek heeft verwelkomd was in 2006, tijdens het OLS in Stramproy. Toen kwam zijn moeder Beatrix op bezoek.

Lees ook: Koning Willem-Alexander opent OLS in Heythuysen: ‘Ontzettend trots’

2. Optocht

In totaal trekken 132 schutterijen vanaf 13.30 uur door de straten van Heythuysen. Zelfs de lokale supermarkt gaat dicht vanwege de optocht. Het defilé vindt plaats voor de Sint Ursula-school.

Normaal gesproken loopt iedere schutterij met hun eigen leden de optocht. Toch zijn er dit jaar vijf schutterijen die de optocht samenlopen, omdat ze op cruciale posities mensen missen. De schutterijen behouden normaliter hun eigen uniformen tijdens de optocht. In Heythuysen zullen Sint Barbara Leveroy en Sint Paulus Roggel, Sint Monulphus & Gondulphus Maasmechelen en Sint-Urbanus Grashoek, Sint Margaretha Ittervoort en Sint Petrus Kelpen-Oler, Sint Servatius Raam en Sint-Sebastianus As en Sint Job Leuken en Sint Cornelius Swartbroek samenlopen.

De jongste twee koningen die meelopen zijn Ferre Jame (2008) van Sint-Dionysius uit Opoeteren en Lars van de Donk (2008) van Sint-Sebastiaan Sint-Huibrechts-Lille, waar Lott van de Donk (2010) de jongste koningin is.

3. Schieten en huldiging

Tijdens de optocht en de schietenwedstrijd bij ‘D’n auwe Limburger’ kom je vrijwel alle leeftijdscategorieën tegen. Waar het vooral de oudere garde is, wordt het schuttersvirus doorgegeven aan de nieuwe generatie. De jongste schutter is afkomstig van Sint Sebastiaan Schimmert, waar Kasper Doomen (2008) met de buks aan de haal gaat. De oudste parapluhouder komt van Sint-Harlindis & Relindis Ellikom. Deze verantwoordelijkheid zal Hubert Smeets (1938) gaan dragen.

Het uiteindelijke doel van de wedstrijd is heel simpel. Degene die mist ligt eruit en als je zondag alle bolletjes afschiet, blijf je in de race voor D’n Um. Uiteindelijk blijven zo’n 36 schutterijen over voor het kavelen op zaterdag. Mocht er zaterdag voor zonsondergang géén winnaar uitkomen, dan gaan ze een dag later verder. Dit komt echter (bijna) nooit voor. De winnende schutterij wordt traditiegetrouw geëerd in de feesttent, waarna ze met de bus worden onthaald in eigen dorp.

Lees ook: Bijzondere getal zou Sint Catharina Stramproy winst OLS 2025 kunnen opleveren

Er is ooit een winnende schutterij gediskwalificeerd. In 1948 won schutterij Sacrament uit Neer aanvankelijk het OLS in Wessem. Kort daarna werden ze gediskwalificeerd omdat hun zestal deels uit niet-geregistreerde of externe schutters bestond. De overwinning werd toen alsnog toegekend aan Sint Nicolaas uit Heythuysen. Dit was een uniek incident in de OLS-geschiedenis en leidde tot strengere regels rond deelnemersregistratie.

4. Het Kinjer OLS

De Hubertusschool uit Herten heeft vorige week vrijdag tijdens het Kinjer-OLS in Heythuysen al ’t Ummeke gewonnen. In totaal namen 35 scholen uit Nederlands- en Belgisch-Limburg deel aan het evenement, een recordaantal. Het is voor de Hubertusschool de eerste keer dat ze winnen. De winnaars gaan met zijn allen naar Toverland. Ze zijn er zondag tijdens de optocht ook weer bij.

Lees ook: Hubertusschool Herten wint Kinjer-OLS

Foto: L1

5. Live-uitzending OLS

Tijdens het OLS in Heythuysen slaan verschillende lokale omroepen de handen ineen voor een gezamenlijke live-uitzending. Streekomroep VML Nieuws, ML5, OR6, WeertFM, Omroep P&M, Omroep Horst aan de Maas en Omroep Venray verzorgen samen een speciale uitzending vanaf de schuttersweide.

De uitzending wordt live uitgezonden op tv en online. Op zondag 6 juli en zaterdag 12 juli doen verslaggevers van de deelnemende omroepen live verslag van onder meer de opening van het OLS door Koning Willem-Alexander, de schietwedstrijden, de bijwedstrijden, de feestelijkheden in de tent en andere gebeurtenissen op het OLS. In de studio op het terrein zullen ook gasten aanschuiven.

Gerelateerde Artikelen