Leudal

Neeritter herbeleeft de beginjaren van de vorige eeuw

In het weekend van 15 en 16 juni ging Neeritter terug naar het begin van de twintigste eeuw, de tijd van de stoomtram, de eerste vliegtuigen en de Grote Oorlog. De tijd zonder televisie, zonder verre vakanties en zonder smartphone.

Neeritter is in die tijd een levendige gemeenschap, voor een groot deel kunnen de dorpelingen zelf voorzien in de dagelijkse benodigdheden. Met de komst van de stoomtram en een enkele auto wordt de wereld geleidelijk groter. En tegen de achtergrond van deze gebeurtenissen, ontstond bij een aantal inwoners van Neeritter nu het idee van de Belevingstocht. Truus Manders-Scheres, mede-organisator: “Deelnemers aan deze tocht beleven het alledaagse leven van de dorpelingen. De geschiedenis van het grensdorp Neeritter in de periode van 1900 tot 1930 onvouwt zich aan de hand van het levensverhaal van twee hoofdpersonen – Kaatje en Tuur.”

Op acht verschillende plekken in het dorp werd een aantal gebeurtenissen uit die tijd nagespeeld, grappige, maar ook ernstige stukjes van ongeveer tien minuten. Bezoekers wandelden in groepen met een begeleider. De belevingstocht eindigde met veel muziek in een kort maar feestelijk toneelstuk. Alle scènes zijn zo veel mogelijk gebaseerd op historische gebeurtenissen, waarbij elke locatie door vindingrijke decorbouwers werd voorzien van een prachtige entourage.  Het dorp werd mooi aangekleed met vrolijke versieringen, door vele vrouwenhanden gemaakt.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button