Leudal

Kritische gemeenteraad aanleiding voor vertrek wethouder Wijers

Wethouder Wijers had meer begrip vanuit de gemeenteraad verwacht voor het harde werken van de ambtenaren op verschillende dossiers. Fractievoorzitter Verschuuren van Samen Verder noemt dit als belangrijkste reden van haar vertrek.

“Als raadsleden zijn wij erg kritisch geweest op de ambtelijke kant van de gemeente”, vertelt Maarten Verschuuren. “Kritisch zijn is goed, maar dit ging wel eens ten koste van de waardering richting hen.”

Lees ook: Wethouder Wijers (gemeente Leudal) stapt per direct op

Behalve het ambtelijk apparaat heeft de gemeenteraad op deze manier ook te weinig waardering laten blijken richting partijen buiten het gemeentehuis, zoals initiatiefnemers en betrokken vrijwilligers.

Als voorbeeld noemt hij het dossier Maasveld, waar achter de schermen hard voor is gewerkt en waar met name de oppositie zich fel tegen heeft verzet. “Het dossier blijft maar terugkomen in de gemeenteraad.”

Wijers maakte haar vertrek bekend, daags na een raadsvergadering waarin haar collega-wethouder Martens (D66) een motie van afkeuring kreeg als gevolg van zijn handelen in het dossier Maasveld. Volgens Verschuuren staat haar plotse vertrek echter los van deze raadsvergadering.

Lees ook: Wethouder erkent één van vijf ‘onwaarheden’

Sinds augustus vorig jaar is Verschuuren fractievoorzitter bij Samen Verder. Hij kent de bedenkingen van Heleen Wijers. “Er waren al eerder signalen. Het kwam niet helemaal als een verrassing”, stelt hij. “Het waren bedenkingen die al langer leefden en die zich na verloop van tijd hebben opgestapeld.”

Bovendien is de opstelling van de raad niet de enige reden van haar vertrek, weet Verschuuren. Wijers kreeg ook veel zware dossiers te verhapstukken.

Als wethouder had Wijers de portefeuilles verkeer en vervoer, sport- en gemeenschapsaccommodaties, hoogwaterbeheer, afvalbeleid, begraafplaatsen en handhaving. “Ze is twee jaar wethouder en de zwaarte van de dossiers kon ze niet goed combineren met haar privéleven.” Verschuuren vindt haar vertrek erg jammer. “Het is een groot gemis voor het college.” Samen Verder heeft een nieuwe wethouderskandidaat op het oog, een naam wil hij nog niet noemen.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button