Leudal

‘Kinderen spelen in asbest op de Widdonck in Heibloem’

Omwonenden zeggen begin juni asbest geconstateerd te hebben op een terrein van de Widdonck waar kinderen spelen. Er is melding gemaakt bij de gemeente Leudal, die laat echter niets van zich horen en onderneemt geen actie.

Het asbest zou zich in een hoop puin bevinden op het perceel waar de gemeente woonunits plaatst voor de opvang van Oekraïners. Deze vluchtelingen zijn momenteel op datzelfde terrein in tijdelijke woonunits ondergebracht.

Volgens een van de omwonenden was het een buurtbewoner die er met de hond wandelde, die de berg puin op 7 juni aantrof. In het puin zijn gresbuizen aanwezig, in de mofverbindingen van deze buizen komt asbest voor. ‘Er spelen daar kinderen’, zegt ze.

Omwonenden hebben daarop melding gemaakt bij de gemeente, zowel telefonisch als via de website, met het verzoek om hiernaar te handelen. Toen hierop na een week nog niet gereageerd was, maakten zij een week later, op 13 juni een melding van een milieudelict bij de politie. De politie verwees hen echter naar de gemeente.

De initiatiefnemers hebben daarop wederom een melding gedaan bij de gemeente, met het dringende verzoek hierop te handhaven. Ook de provincie is geïnformeerd en onderneemt vooralsnog geen actie.

Op 21 juni is een email gericht aan wethouder Robert Martens. Deze mail is bij de redactie van VML Nieuws in bezit. Hierin verzoeken zij de wethouder nogmaals “op korte termijn actie te ondernemen en te handhaven zoals het hoort te gaan bij asbest en dat u zich houdt aan de officiële wetgeving, die ook voor de Gemeente Leudal geldt.”

Volgens één van de omwonenden is het asbest aangevoerd van buiten. “Het komt niet van het terrein, want de graafwerkzaamheden zijn afgerond. Waarschijnlijk is het bedoeld voor het maken van parkeerplaatsen.”

IJsberg
Volgens haar is dit slechts het topje van de ijsberg. “Bij de plaatsing van de Oekraïners op de Widdonck speelt nog veel méér”, zegt zij. “De vluchtelingen zaten goed op Landgoed Leudal in Haelen, maar schijnbaar heeft de gemeente een akkefietje met de eigenaar. Daar zijn wij én de Oekraïners de dupe van.”

Lees ook: Leudal stuurt vluchtelingen naar tijdelijk onderkomen wegens bestemmingsplanperikelen

De komst van de Oekraïense vluchtelingen kwam voor de inwoners van Heibloem als bij donderslag. “Ja, er was een informatieavond, daar kregen we gewoon te horen dat die Oekraïners zouden komen. We hebben niks tegen hun komst, maar we werden nergens bij betrokken. De verplichte omgevingsdialoog is overgeslagen.”

Daarnaast klopt er volgens haar niets van de vergunningenprocedure en de aanbesteding. Bovendien steekt het dat er ineens een aantal woonunits kan komen, terwijl andere initiatieven nooit van de grond komen. Een plan van de inwoners werd nauwelijks bekeken, een plan voor zorgwoningen kwam niet van de grond. “Zelfs de Widdonckschool vraagt al jaren om uitbreiding.”

Gerelateerde Artikelen

Back to top button