Leudal

‘Kinderen moeten weer gaan sporten’

“De afgelopen vijf jaar is het aantal kinderen hier in Leudal dat lid is van een sportvereniging met 600 gedaald. Die afname willen we stoppen”, zegt Ruben Vos van het project Sportkennismaking. Met dat initiatief worden basisschoolkinderen gestimuleerd om toch bij een vereniging te gaan en hopelijk te blijven.

Het is een trend die al langer aan te gang is. Sportclubs hebben te maken met dalende ledenaantallen. Vooral bij volwassenen, maar ook kinderen haken in toenemende mate af. “Dat heeft meerdere oorzaken”, zegt regisseur Ruben Vos van het project. “Kinderen kijken meer tv, ze spelen minder buiten, het is allemaal wat minder actief geworden. Wat wij nu willen doen, is kinderen laten kennismaken met wat er allemaal mogelijk is. Vaak is het toch voetbal of volleybal, want papa zat op voetbal en mama op volleybal. Maar wat dacht je van atletiek of handboogschieten?”

Door de blik van kinderen te verbreden, hoopt Vos dat ze later ook minder snel afhaken. “In de puberjaren is de uitval het grootst. Kinderen verliezen het plezier blijkbaar, maar als er dan echt een sport is die ze in zekere zin zelf hebben gekozen, hopen we dat te verminderen.”

Om kinderen te verleiden kennis te komen maken, kunnen ze komende maand gratis komen meedoen bij de lokale vereniging. “We zijn basisscholen afgegaan en dat slaat vooralsnog aan. Tot nu toe hebben zo’n tachtig kinderen zich aangemeld”, vertelt Ruben Vos, die benadrukt dat vaker ook financiële redenen de oorzaak zijn om niet te sporten. “Maar daar zijn regelingen voor. Als je een smalle beurs hebt, kan de gemeente wat voor je doen.”

Als het project een succes wordt, komt er een verbreding, zegt Vos. “Denk aan 65plussers. Die weten vaak echt niet wat er allemaal mogelijk is. En voor hen is bewegen heel belangrijk en in verenigingsverband blijf je ook nog eens onder de mensen komen. Maar ook van middelbare scholen horen we al geluiden dat we zo’n gratis kennismaking best een goed idee is. Dus mogelijk gaan we daar ook iets voor doen.”

Wie meer wil weten kan terecht op de website sportkennismakingleudal.nl

Gerelateerde Artikelen

Back to top button