Leudal

De Leistert wil gemeente betrekken bij nieuw zwemparadijs

Camping de Leistert krijgt in 2026 een volledig nieuw subtropisch zwemparadijs. Er liggen twee bouwtekeningen: een mét en een zonder 25-meterbad. Of dit bad voor verenigingen en diplomazwemmers er komt, hangt af van de gemeente Leudal. De gemeente laat tot nu toe echter niets van zich horen, De Leistert wil graag vóór de bouwvak uitsluitsel.

Het huidige zwembad van camping de Leistert in Roggel is te klein. Het is berekend op 750 mensen per dag, op piekdagen komen er bijna vier keer zoveel op af. Een nieuw subtropisch zwembad moet soelaas bieden, de bouw daarvan begint na de zomer. Maar een extra 25-meter bad ernaast zou erg welkom zijn. Daar kunnen dan ook diplomazwemmers en verenigingen uit de regio in terecht.

Wegens ruimtegebrek worden in het zwembad al jaren geen recreatiezwemmers uit de omgeving toegelaten. “Met pijn in het hart”, erkent Dennis Kierkels, als strategisch adviseur verantwoordelijk voor de toekomstplannen van de Leistert.

Ruim een jaar geleden ging camping de Leistert naar de gemeente om te praten over het zwembad. Al sinds 2010 wordt er onderhandeld over een nieuw bestemmingsplan. Het vorige stamt uit 1990. “Het duurt lang, maar de laatste tijd verloopt het voorspoedig”, stelt Kierkels. Hij voorziet geen problemen voor de bouwplannen voor maar liefst 3.000 vierkante meter zwemwater, waar op piekmomenten wel 4.500 verspreid over de dag.

25-meterbad
De gemeente Leudal moet wat: Ze subsidieert momenteel drie zwembaden die alle drie verouderd zijn. Een erfenis uit de periode van vóór de gemeentelijke herindeling van 2007. Kierkels legt een aantrekkelijk aanbod neer bij de gemeente. “Onze investering gaat 25 tot 35 miljoen kosten”, rekent hij voor. Mocht de gemeente met De Leistert in zee gaan, dan hoeft ze niet te investeren en is een kleine exploitatievergoeding voldoende.

De gemeente is al ruim een jaar aan het inventariseren wat de mogelijkheden zijn en werkt aan een zwembadvisie. Bij navraag kon niemand zeggen hoe het daar mee staat. Aan Kierkels heeft de gemeente laten weten dat deze binnenkort klaar is. “Hopelijk is deze concreet”, zegt Kierkels. “Wij willen graag vóór de bouwvak uitsluitsel, want daarna gaan we met de bouw beginnen,” aldus Kierkels. “We kunnen niet anders.”

Gerelateerde Artikelen

Back to top button