Leudal

Belgische uilskuikens in Neer vliegen deze week uit

Nog maar net had Karin Beks haar zelfgebouwde steenuilenkast opgehangen, of er kwam al een uilenpaar in. Tot haar verbazing kwamen ze uit België. De drie kerngezonde uilskuikens kunnen nu elk moment uitvliegen.

Ze had zich goed voorbereid voordat ze een steenuilenkast ging ophangen. Ze wist precies waar de kast aan moest voldoen en in welke richting deze moet hangen. Zo had Beks een uitsparing ingebouwd voor een camera, maar eerst wilde ze afwachten of er wel wat inkwam. Maar de kast hing er nog maar net, of er zat al een uilenpaar in.

De kast was gebouwd omdat overbuurman Harrie vorig jaar al vijf jonge steenuilen in zijn kast had, vertelt Beks. “Meestal zoeken die jongen binnen een straal van anderhalve kilometer een nest, dus de kans was aannemelijk dat ze hier kwamen nestelen.”

Uilenwerkgroep Leudal
Tot haar verbazing kwam het uilenpaar uit België. Daar kwam ze achter na de Uilenwerkgroep Leudal te hebben ingeschakeld. “Ze hadden een ring om van een studieproject, best een eind België in.” Een paar weken terug zag ze dat de vogels erg druk waren. Beks dacht dat er serieus wat aan de hand was, dus schakelde ze opnieuw de uilenwerkgroep in. Die zagen dat er drie eieren lagen.

De drie kuikens zijn rond 25 mei geboren, weet de Neerse. “Op 8 juni kwam de mannen van de Uilenwerkgroep weer en zij zagen dat de dieren ongeveer acht dagen oud waren.” De ogen waren toen nog niet open.

Een week later, op donderdag 13 juni, zijn de dieren geringd. “Ik vond ze klein, maar volgens Jos van den Broek van de Uilenwerkgroep hadden ze genoeg spek op de ribben.” Naar verwachting zullen de uilskuikens deze week uitvliegen. “Nu al kun je soms zien dat ze hun kop naar buiten steken”, vertelt Beks.

“De meeste activiteit speelt zich af in de schemering, dus het is moeilijk te zien wat er precies gebeurt”. Op advies van de uilenwerkgroep maakt ze in september de kast schoon. Uilen zijn honkvast, dus ze verwacht het koppel volgend jaar terug. Tegen die tijd heeft Beks wel al een camera geïnstalleerd.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button