Echt-Susteren

Riolering garandeert fossielvrij tanken in Echt

Elektrische auto’s en vrachtauto’s kunnen bij een laadpunt op bedrijventerrein De Berk in Echt gegarandeerd fossielvrij laden. Dankzij groen gas uit het riool kan dat ook bij bewolkt en windstil weer. Dit groene gas is voorlopig nog niet lokaal.

Automobilisten, maar ook vrachtwagenchauffeurs kunnen bij een laadpunt aan de Röntgenweg in Echt hun elektrische voertuig fossielvrij laden. Green Caravan, het bedrijf achter dit laadstation, garandeert honderd procent groen laden voor auto’s én vrachtauto’s, zo meldt ingenieursblad TW.

De groene stroom komt voornamelijk uit zonne- en windenergie. Toch kan ook bij bewolkt en windstille weersomstandigheden groen worden geladen. In dat geval komt de elektriciteit uit een generator die draait op groen gas, afkomstig van Power Crumbs, een bedrijf dat biogas ophaalt bij waterzuiveringen van waterschappen.

Zuiveringsinstallaties

“Bij het zuiveren van rioolwater komt slib vrij”, legt Jelmer Kalff, CCO bij Powercrumbs uit. “Dat stoppen de zuiveringsinstallaties in een vergister, zodat ze minder afval hoeven af te voeren en tegelijkertijd gas kunnen winnen.” Dit gas gebruiken ze voor hun bedrijfsprocessen, maar daarvoor is steeds minder nodig, daarom worden de restanten afgefakkeld. Power Crumbs vindt dit verspilling en haalt het gas bij de zuiveringsinstallaties op. Het wordt gezuiverd en gedroogd en zo geschikt gemaakt voor toepassingen als die van Green Caravan.

Momenteel maken ze alleen nog gebruik van overtollig gas van waterzuiveringsschappen in Renkum, Nieuwegein en Zaandam. Niet echt in de buurt, erkent Kalff, maar binnen tweeënhalf jaar willen ze landelijk dekkend worden, dus gaan ze ook restgassen gebruiken van een rioolwaterzuiveringsbedrijven in Limburg.

Prototype

Het laadpunt in Echt is al open sinds december, vlak na de kerstdagen. Veel klandizie heeft het bedrijf nog niet gehad. “Wie onze app heeft kan zien dat het open is, maar we hebben nog geen reclame gemaakt. Het is een prototype, we willen eerst nog wat kleine bugs finetunen”, vertelt David Bridgfoot, COO van Green Caravan.

Hij is ervan overtuigd dat de klandizie aantrekt wanneer het bedrijf actief over dit laadpunt gaat communiceren. “Green Caravan heeft 3.500 klanten met een laadpas. Daarvan wonen er 200 tot 300 in deze omgeving.”

Gerelateerde Artikelen

Back to top button