Protesten houden werkzaamheden N296 Roosteren niet tegen

Ondanks een aantal protesten de afgelopen dagen gaan de geplande werkzaamheden ter hoogte van de N296 in Roosteren dinsdag gewoon van start. Dat zegt bestuurlijk verantwoordelijke Arnold Jansen van het Waterschap Limburg tegen VML Nieuws. Automobilisten die van Roosteren naar Maaseik willen moeten daardoor gedurende zes weken een lange omweg maken via Ittervoort. Vanuit diverse richtingen was aangedrongen op uitstel van het werk of een andere aanpak.
Eigenlijk zou de klus, het gaat om vervangingswerkzaamheden uitgevoerd aan de riooltransportleiding, al een aantal weken geleden gestart zijn. Het verkeer richting Maaseik zou tijdens die werkzaamheden worden omgeleid door de kern van Roosteren. Dat was echter tegen het zere been van de gemeente Echt-Susteren. Daarom volgde uitstel en werd er vorige week een nieuw plan op tafel gelegd, met een omleiding via Ittervoort. Dat nieuwe plan zorgde dan weer voor een boze reactie bij de burgemeester van Maaseik die de gemeente Echt-Susteren een slechte communicatie verweet. Echt-Susteren gaf daarop aan dat de verantwoordelijke wethouder in Maaseik echter niet bereikbaar was en dat de provincie als zijnde wegbeheerder van de N296 verantwoordelijk is voor de communicatie.
Nog meer boosheid
Maar niet alleen in Maaseik was er irritatie. Ook bij Mark Reijnders, inwoner van Roosteren. Volgens een berekening die hij maakte zou er tijdens de omleidingsperiode 400.000 liter brandstof extra worden verbruikt. Daarnaast kan een omleiding volgens Reijnders ook voorkomen worden door ter plaatse met rijplaten te werken. Irritatie is er tevens bij de AWP, de Algemene Waterschapspartij. Niet alleen over de milieuaspecten, maar ook over de gevoerde communicatie. De partij heeft daarom een aantal vragen gesteld aan de Dijkgraaf en het Dagelijks Bestuur van het Waterschap Limburg. Een blik op de Facebookpagina van de stad Maaseik levert daarnaast nog wel wat andere vragen op, wat gebeurt er met Arriva buslijn 35 die Sittard via Susteren met Maaseik verbindt, en is er nergens een alternatief voor die lange omleidingsroute van zo’n 25 kilometer?
Tekst gaat verder onder de foto.

Waterschap reageert
Bestuurlijk verantwoordelijke Arnold Jansen zegt maandagavond dat niet het Waterschap maar de wegbeheerder, in dit geval de provincie, verantwoordelijk is voor de omleiding. “Wij geven richting de wegbeheerder aan wat nodig is voor een klus. Daarbij kijken we alleen naar de veiligheid en niet naar omleidingsroutes en hoe lang die zijn. Op die manier hebben we ook de voorstellen van de heer Reijnders getoetst en onze deskundigen achten ze niet haalbaar. Dat hebben we de heer Reijnders ook laten weten.”
Onbegrip over Waterschap
Mark Reijnders geeft echter aan geen reactie te hebben ontvangen, en hekelt het gebrek aan communicatie. Dat doet ook Nico Broekema, fractiesecretaris bij de AWP, die daarnaast stelt het onbegrijpelijk te vinden dat veiligheid bij het Waterschap het enige criterium is en niet bijvoorbeeld duurzaamheid. “Het is voor ons typisch Waterschapsgedrag, het afschuiven van verantwoordelijkheden.”
Handtekeningenactie
Om zijn onvrede kenbaar te maken is Reijnders dit weekend een online handtekeningenactie gestart. Dinsdagmorgen stond de teller op ruim 200 handtekeningen.