Echt-Susteren

Koningsdagtraditie: Bjorn (23) uit Susteren geeft Koning voor negende keer kruidenbitter cadeau

Ook deze Koningsdag krijgt koning Willem-Alexander weer een kruidenbitter cadeau van Bjorn Hoex (23) uit Susteren. “Vanaf Koningsdag 2016 is het mij ieder jaar altijd wel gelukt om het lokale drankje uit Susteren te geven”, vertelt Bjorn. Een goed gekozen plek langs de route is daarbij heel belangrijk.

“Ik sta tussen 6.00 en 7.00 uur met andere enthousiaste mensen al langs de route in Emmen. Ik heb altijd nog geluk gehad om mijn cadeau te kunnen geven”, aldus Bjorn.

Bjorn was 11 jaar toen hij in 2013 naar de abdicatie van Beatrix op televisie keek. “Sindsdien ben ik mij steeds meer in de geschiedenis gaan verdiepen. Ik ben erachter gekomen dat 500 jaar Nederlandse geschiedenis verbonden is aan het Huis van Oranje. Dat is voor mij fascinerend.”

Schouderklop

Sindsdien volgt de Oranje-fanaat het Koningshuis op de voet: in de media en soms op locatie. Vorige week nog kon hij koningin Máxima en koningin Letizia van Spanje bijna aanraken tijdens het staatsbezoek in Amsterdam. Zijn mooiste herinnering blijft het staatsbezoek in België vorige zomer. “Ik kreeg een ferme schouderklop van koning Willem-Alexander en we hebben toen heel even met elkaar gepraat”, vertelt hij trots.

Een royale schouderklop in België (Foto; Bjorn Hoex)

Waar zijn onderonsje met ons staatshoofd over ging? “We hadden het kort over de situatie waarin Amalia zat destijds. Ik heb hem bemoedigende woorden toegesproken”, vertelt Bjorn. Prinses Amalia kreeg bedreigingen vanuit de georganiseerde misdaad en kon daardoor niet meer in Amsterdam studeren. Juist dat grijpt Bjorn zo aan.

“Wat mij vooral raakt is de toekomstige generatie. Mijn eigen generatie. Ik vind het toch wel knap in deze tijd en de tijd die gaat komen. Ga er maar aan staan als troonopvolger om de mensen bij elkaar te houden”, vertelt hij.

Zijn passie geeft hem levensvervulling. “Ik maak het verschil door steun uit te brengen. Ik heb wel het idee dat dit gewaardeerd wordt. Ze hebben het ook nodig.”

Kritiek op monarchie

Over de nieuwe populaire Máxima-serie van Videoland is hij dan ook sceptisch. “Niemand weet wat ze in privésituaties hebben gezegd. Dit gaat over iemand die nog leeft en er ook reacties op krijgt”, aldus Bjorn.

De dramaserie komt in een tijd dat de populariteitscijfers van het Koningshuis laag zijn. Ook zijn veel mensen tegen de monarchie. Bjorn staat desondanks met Koningsdag, in oranjekleding, gewoon langs de route. “De koning is onafhankelijk en is er voor iedere burger. Iedereen moet zich er in herkennen. En toch: als puntje bij paaltje komt, heeft iedereen een gevoel erbij. Het wekt emotie op of je het nu niet of wel ermee eens bent. Dat wil ook wat zeggen: het doet ertoe.”

Bjorn met prinses Beatrix op Koningsdag 2023

Gerelateerde Artikelen

Back to top button