Echt-Susteren

Jenny (38) uit Echt is hooggevoelig en wil lotgenoten helpen

Jenny Thurlings (38) uit Pey-Echt is een hoogsensitief persoon (HSP). Deze mensen ervaren prikkels intenser. Vrijdag organiseert ze voor de tweede keer een HSP-café. “Zo’n 20 procent van de bevolking heeft hiermee te maken”, vertelt Jenny. Ook haar dochter en partner zijn bekend met het thema.

Het starten van een dergelijk maandelijks ontmoetingspunt, waarbij geïnteresseerden uit de hele provincie welkom zijn, kwam gaandeweg op haar pad. En dat pad begon al heel wat jaren geleden als doktersassistente. Op een zeker moment voelde Jenny zich binnen dat spectrum van de zorg echter minder op haar plaats. Mensen begeleiden sprak haar meer aan. Uiteindelijk opende ze een eigen behandelpraktijk in Echt.

Van Echt naar Sittard

Dat was echter niet haar eerste wapenfeit op het vlak van mensen begeleiden, want daarmee heeft ze inmiddels al ruim tien jaar ervaring. Ze merkte dat er voor mensen met hooggevoeligheid ook andere interessante mogelijkheden zijn om iets voor hen te betekenen, namelijk door deze mensen in een ongedwongen setting met elkaar in contact te brengen. Via bibliotheekorganisatie De Domijnen werd een eerste stap gezet met een bijeenkomst in Echt, maar de opkomst viel toch wat tegen.

De Domijnen bood vervolgens de mogelijkheid om Sittard eens te proberen. Een tweetal bijeenkomsten in januari en februari in de Ligne leverde een veel grotere respons op, eigenlijk een iets te grote. Met respectievelijk 15 en 10 personen was het beoogde doel eigenlijk al overtroffen. Jenny zocht vervolgens een plek die wat meer toegespitst is op haar plannen en vond die in het gemeenschapshuis van Broeksittard.

Na een eerste geslaagde bijeenkomst in maart, vindt aanstaande vrijdag nummer twee plaats. En er wacht nog meer: half juni is er tijdens het ‘HSP Café Limburg’, zoals de naam officieel luidt, ook een lezing over hooggevoeligheid. Voor geïnteresseerden wordt dan ook een workshop gepland. Alles in het kader van een landelijke themaweek rond hooggevoeligheid, die in die periode gehouden wordt.

Prikkelarme bijeenkomst

Kenmerkend voor de bijeenkomsten die Jenny organiseert is dat ze prikkelarm zijn, er geen muziek wordt gedraaid, de tafels verder uit elkaar staan en indien wenselijk kunnen mensen zich ook afzonderen. Toch wil hooggevoeligheid zeker niet zeggen dat betrokkenen totaal niet tegen prikkels kunnen, zo vertelt ze. HSP-ers kunnen introvert zijn, maar net zo goed extravert, zoals Jenny zelf. “Die mensen vinden drukte op zich heerlijk, gaan bijvoorbeeld gerust uit hun dak met vastelaovend, maar op een bepaald moment is de limiet wel bereikt en is het nodig af te schakelen in een prikkelarme omgeving.”

Geen ziekte

Jenny beklemtoont dat we hooggevoeligheid niet als een ziekte mogen zien: “Het is een karaktereigenschap.” Ze noemt het zelfs een gave. Het kan voor betrokkenen echter ook een opgave zijn, aangezien de maatschappij in algemeenheid niet is ingericht op de behoeftes van HSP-ers. “En het zijn absoluut geen herriemakers, ze zijn juist heel sterk op harmonie gericht. Zet twee hooggevoelige mensen bij elkaar en ze voelen mekaar vaak ontzettend goed aan”, maar dat moet je maar net weten. Jenny pleit dan ook voor meer bewustwording op school en in de maatschappij. Daarom dat zij met dit initiatief zelf al een voorzet in die richting wil geven.

Voor meer informatie over dit initiatief, kijk op: https://bewustjezelfzien.nl

Gerelateerde Artikelen

Back to top button