Echt-Susteren

Echt-Susteren traagste grensgemeente van Nederland

Wie in het buitenland woont en een paspoort of identiteitskaart wil aanvragen of verlengen, kan dat doen in één van de elf grensgemeenten in Nederland. De langste wachttijd kent Echt-Susteren.

Nederlanders in het buitenland die een paspoort of ID-kaart willen verlengen, moeten rekening houden met lange wachttijden. In Echt-Susteren geldt een wachttijd van meer dan achttien weken, meldt de website Nederlandwereldwijd.nl. Deze gemeente is daarmee de traagste van het land.

De snelste grensgemeentes zijn Breda en Den Haag, toch geldt ook daar een wachttijd van maar liefst zes tot acht weken. Limburg kent twee andere grensgemeenten met een dergelijke dienst: Venlo, met een wachttijd van tien tot twaalf weken en Maastricht met een wachttijd van acht tot tien weken.

De gemeente Echt-Susteren wijst als verklaring op de paspoortpiek. Dit heeft te maken met het verlengen van de geldigheid van vijf tot tien jaar. In 2014 waren paspoorten en ID-kaarten voor het eerst tien jaar geldig, zodat deze documenten tussen 2019 en 2024 niet verlengd hoefden te worden. Gemeenten hadden slechts te maken met nieuwe aanvragen. Vanaf 2024 zijn de eerste documenten met een geldigheidsduur van tien jaar verlopen.

De gemeente zegt te proberen de wachttijd zo snel mogelijk terug te dringen en stelt dat het gaat om een service aan niet-inwoners van de gemeente, die ook elders terecht kunnen. “Voor inwoners van Echt-Susteren speelt dit dus niet.” Op de vraag hoe het kan dat Echt-Susteren op dit punt landelijk zo slechts scoort, heeft de gemeente geen antwoord.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button