Burgemeester Reyans wil grensregio verbinden, alleen in ‘zijn’ Selfkant lukt dat niet zo

Selfkant staat vrijdag en zaterdag in het teken van Cittaslow, het internationale netwerk waaraan ook Echt-Susteren en Maaseik deelnemen. Vrijdag is er een gezamenlijk concert, zaterdag verkennen zo’n 25 Duitse Cittaslowgemeenten de grensregio en bezoeken ze ook Echt-Susteren. In het kader van die festiviteiten spreekt VML Nieuws in Selfkant met burgemeester Norbert Reyans (63).
Lees ook: Muzikanten uit Echt-Susteren onderdeel van Cittaslow-concert in Selfkant
Op het moment van het gesprek is de burgemeester net terug uit Pont-Croix in het westen van Frankrijk, sinds twee jaar een partnergemeente van Selfkant. Hij mocht daar als eerste Duitse bestuurder een krans neerleggen bij een monument voor oorlogsslachtoffers. Iets wat hem zichtbaar wat deed. “Waar mensen elkaar leren kennen, ontstaat geen oorlog”, is zijn stellige overtuiging.
Een filosofie die aansluit bij de Cittaslowgedachte. Cittaslow is zoals de organisatie het zelf aangeeft, een keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren.
Tekst gaat verder onder foto

Nieuwe paus
Meteen aan het begin van het gesprek met de burgemeester komt de nieuwe paus Leo XIV ter sprake. Niet geheel toevallig, want Reyans is namelijk afgestudeerd theoloog, en in dienst van het bisdom Aken. Sinds hij bijna vijf jaar geleden burgemeester werd, is hij echter met buitengewoon verlof. Hoewel hij de nieuwe paus niet eerder kende, is hij blij met diens naamkeuze. Voorganger en naamgenoot Leo XIII schreef namelijk ooit een encycliek (pauselijk document) die aansluit bij het gedachtegoed van de burgemeester.
En dat gedachtegoed staat sterk in relatie met verbinden, met name ook in de grensregio. In de eigen gemeente lukte dat Reyans de voorbije jaren echter veel minder. Regelmatig stond hij op gespannen voet met zijn eigen partij, het CDU, die in Selfkant de absolute meerderheid heeft.
Eigenzinnig
Buiten de “inner circle” wordt Reyans nog wel eens betiteld als een enigszins eigenzinnig bestuurder. In het heetst van de politieke strijd, bijvoorbeeld over de komst van windmolens in Selfkant is hij niet te beroerd om er stevig in te gaan. Ook wanneer het kritische Nederlandse buren betreft. Daar is in dit gesprek echter geen sprake van. De burgemeester toont zich uiterst hoffelijk en innemend, en heeft er geen probleem mee ook een zekere persoonlijke kwetsbaarheid te tonen.

Geen Cittaslowliefde
Enige tijd geleden kreeg Reyans vanuit zijn eigen partij het verwijt dat Cittaslow zijn eigen speeltje was, dat vooral geld kost. Reyans vertelt dat het Cittaslow-lidmaatschap echter een idee van zijn voorganger Herbert Corsten (eveneens CDU) was. Corsten, bij zijn afscheid benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, werd in zijn tijd als burgervader gezien als de meest Nederlandse burgemeester van Duitsland.
Reyans heeft diens initiatief opgepakt, en zorgde ervoor dat Selfkant samen met Echt-Susteren en Maaseik tegenwoordig een aaneengesloten Cittaslowgebied is. Het enige aaneengesloten gebied in drie landen van heel Europa. Maar het CDU als partij wilde er vanaf. Ook eigenlijk van het feestweekend. Toen ze daar in Echt-Susteren lucht van kregen, liet de gemeente Echt-Susteren via VML Nieuws weten te verwachten dat Selfkant zich aan de gemaakte afspraken zou houden. Het CDU bond vervolgens in.
Lees ook: Echt-Susteren verwacht dat Selfkant haar Cittaslow afspraken nakomt
Niet herkiesbaar
Maar hoe moet het verder met Cittaslow en Selfkant in de toekomst? De burgemeester lijkt even moeite te hebben met zijn emoties. “Ik wil er eigenlijk niet veel over zeggen, maar het is de reden dat ik me niet meer verkiesbaar stel”, daarmee verwijzend naar de bredere onmin met zijn eigen partij. Op 14 september zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Selfkant en enkele weken later zal er een nieuwe burgemeester aantreden. Of Reyans vervolgens tot aan zijn naderende pensioen opnieuw aan de slag gaat bij het bisdom, moet nog verder bekeken worden.
Tekst gaat verder onder foto

Blijvende verbondenheid
Mocht een nieuwe coalitie besluiten uit Cittaslow te stappen, zal dat op persoonlijk vlak geen gevolgen hebben voor zijn Reyans’ eigen verbondenheid. Van Cittaslow kun je namelijk ook op individuele basis lid zijn, legt de burgemeester uit.
Zijn engagement mag ook blijken uit het speldje op het revers van zijn colbert: een slak die symbool staat voor de organisatie. Maar ook op ander vlak wil Reyans zich blijven inzetten voor de grensregio. Zo is en blijft hij lid van de Maasketen Jan van Eyck, een vereniging die tot doel heeft de bewoners aan weerszijden van de Maas in Belgisch Limburg, Nederlands Limburg en de Duitse Selfkant nauwer met elkaar in contact te brengen.