Echt-Susteren

Bewoners boos over komst vijf tiny houses

In Berkelaar is onrust ontstaan over de mogelijke komst van vijf tiny houses aan de Breulderweg. Bewoners van het dorpje, ingeklemd tussen de A2/A73 en Julianakanaal, verzetten zich tegen de kleine huisjes. Het gemeentebestuur staat niet afkeurend tegenover de realisatie van vijf tiny houses van elk 10 bij 3 meter voor een periode van tien jaar, maar de vergunningen moeten nog worden afgegeven.

35 inwoners van Berkelaar hebben een brief naar het gemeentebestuur en de gemeenteraad gestuurd om hun bezwaren aan te kaarten. “Wij voelen ons als gemeenschap voortdurend onder druk staan”, staat in de brief van initiatiefnemers Bas Hendrikx en John van den Heuvel. Daarbij wijzen ze op andere ontwikkelingen zoals de komst van distributiecentra en een zonnepark. “Wij hoopten als Berkelaar zijnde dat het hiermee klaar is, maar blijkbaar niet”, zegt Bas Hendrikx.

‘Ons achterland’
De gekozen locatie voor de tiny houses, de Breul, zien ze als een open gebied waar inwoners elkaar ontmoeten. “Wij beschouwen en ervaren de Breul van oudsher als ons achterland”, staat in de brief. Volgens de briefschrijvers zijn de tiny houses niet passend binnen de huidige stedenbouwkundige kaders en zou de komst ervan de leefbaarheid en het dorpskarakter van Berkelaar schaden.

De Heemkundekring Echter Landj is ook in de pen geklommen en wijst de gemeente erop dat de geplande locatie van de tiny houses in strijd zou zijn met de Structuurvisie 2013-2024, waarin de landschappelijke en cultuurhistorische waarde van het gebied nadrukkelijk wordt beschermd.

Lijst Samenwerking heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. De partij wil vooral weten waarom de inwoners niet op tijd zijn betrokken in de plannen.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button