Acutezorgafdeling Zuyderland dicht door personeelstekort, wat betekent dat?

De acutezorgafdeling van het Zuyderland-ziekenhuis in Geleen sluit vanaf 1 augustus tot het einde van dit jaar. De reden is een ernstig personeelstekort. Veel inwoners uit Echt-Susteren maken gebruik van het ziekenhuis in Geleen. Zij zullen voor spoedzorg nu naar de locatie in Heerlen moeten. Hoe zit dat?
De sluiting is volgens Zuyderland-directeur David Jongen geen makkelijke keuze, maar wel nodig. “De acutezorgafdeling is een soort poort waar wij spoedpatiënten opvangen, behandelen en zorgen dat ze naar huis kunnen of opgenomen worden in het ziekenhuis”, zei Jongen vrijdagochtend op NPO Radio 1.
De acutezorgafdeling in Geleen ontstond nadat in oktober vorig jaar de spoedeisende hulp daar werd omgevormd. Voor ernstige en levensbedreigende situaties moesten patiënten sindsdien al naar Heerlen. Nu wordt ook de rest van de acute zorg tijdelijk verplaatst.
De sluiting komt door een tekort aan personeel, legt Jongen uit. “Wij hadden op twee locaties spoedeisende hulp. Op al die plekken moeten we 24 uur per dag een heleboel functies in de lucht houden. Zoals in heel Nederland, en bij ons omdat we voorop lopen in de vergrijzingsgolf, hebben we weinig personeel. Dat is nu zo nijpend dat wij vanaf 1 augustus tot eind dit jaar de afdeling dichtdoen.”
Gemiddeld gaat het volgens Zuyderland om vijf tot zes ambulanceritten die in plaats van Geleen naar Heerlen gaan. Daarnaast is er een handjevol patiënten dat via de huisarts wordt doorverwezen en met eigen vervoer naar Heerlen moet. “Het gaat niet om honderden patiënten per dag”, aldus Jongen.
De wens is dat de afdeling op 1 januari 2026 weer opent. Tot die tijd werkt een speciale taskforce aan een oplossing. “We zijn met honderd dingen bezig om te zorgen dat we in januari weer open kunnen. De taskforce gaat er alles aan doen”, zegt Jongen. Het gaat daarbij onder meer om het behouden van huidig personeel, het werven van nieuwe mensen en het verbeteren van de werkomstandigheden.
Patiënten die in Heerlen zijn behandeld, kunnen daarna gewoon terug naar Geleen voor verdere zorg. Naasten hoeven dus niet naar Heerlen als iemand wordt opgenomen.