Echt-Susteren

Actiegroep wil verdere bomenkap bij VDL Nedcar voorkomen

De actiegroep “Red het Sterrebos” roept het provinciebestuur op om nieuwe kap van bomen rond het terrein van autofabrikant VDL Nedcar bij Nieuwstadt te voorkomen. Vrijdagochtend boden actievoerders een petitie met 770 handtekeningen aan voor de deur van het Gouvernement in Maastricht, die werd ontvangen door gedeputeerde Stephan Satijn.

Red het Sterrebos dringt er bij de provincie op aan de 50 miljoen euro te investeren in natuurbehoud in de regio.

Eerder werden bomen van het eeuwenoude Sterrebos gekapt voor de uitbreiding van het fabrieksterrein, maar deze uitbreiding ging niet door. De fabriek kon geen nieuwe opdrachtgever vinden. De petitie vraagt om het herstel van de natuur rond VDL en om verdere bomenkap te voorkomen. De actievoerders benadrukken dat de provincie onnodige schade aan de natuur had kunnen voorkomen en dringen er bij de gedeputeerde op aan dit niet opnieuw te laten gebeuren.

Lees ook: Actievoerders zoeken naar verdwenen boompjes VDL Nedcar

De actiegroep verwijst naar een overeenkomst tussen de provincie en VDL voor het aanpassen van de infrastructuur rond het fabrieksterrein, waarvoor meer bomen zouden moeten worden gekapt. Het gaat om het verleggen van een deel van de N276 van Susteren naar Nieuwstadt. Hoewel de provincie 50 miljoen euro heeft gereserveerd voor deze werkzaamheden, kunnen deze nog niet van start gaan omdat VDL niet aan bepaalde voorwaarden voldoet, zoals het bieden van langdurige werkgelegenheid aan 6500 mensen.

VDL moest recentelijk stoppen met de productie van Mini’s nadat BMW het contract per maart had opgezegd, wat resulteerde in duizenden ontslagen.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button