Maasgouw

Maasgouw koopt koningszilver van schutterij Sint Andreas Maasbracht voor 35.000 euro

Maasgouw koopt het koningszilver van schutterij Sint Andreas uit Maasbracht voor een bedrag van 35.000 euro. De raadsleden waren het unaniem met elkaar eens dat het exemplaar een historische en culturele waarde heeft voor Maasbracht.

Een applaus ging door de raadszaal bij het bezoekende publiek nadat burgemeester Dion Schneider de toezegging gaf om het historische stuk te kopen. Voorzitter Frans Brouwer van Schutterij Sint Andreas maakt zich al jaren hard voor het opkopen van het koningszilver. Via een brief heeft hij de raad gewezen op het belang dat Maasgouw de eigenaar wordt. “Als het in buitenlandse handen komt, dan zie je het nooit meer terug. De gemeente moet het gewoon kopen, om het in eigen handen te houden”, zei Brouwers voorafgaand aan de raadsvergadering.

Dat het zilverstuk daadwerkelijk een historisch belang heeft beseft ook de voltallige raad van Maasgouw. “Een unieke kans om het koningszilver terug te halen naar Maasbracht. Het is een tastbare herinnering over wie we zijn en waar we vandaan komen”, zo opent Bert Impelmans van Lokaal Belang zijn toespraak.

Het koningszilver is bijzonder omdat het vier eeuwen oud is. Een deel ervan is in de Tweede Wereldoorlog geruild voor een bontjas. De huidige eigenaar, een kleinzoon van de toenmalige koper, zou het eigenlijk op een veilingsite willen verkopen. Dit is stilgelegd om verkoop aan de gemeente mogelijk te maken.

Een zilverspecialist uit Schoonhoven taxeerde de waarde op 19.800 euro. Toch houdt de eigenaar vast aan een vraagprijs van 35.000 euro, hetzelfde bedrag dat veertien jaar geleden werd genoemd in het televisieprogramma ‘Tussen Kunst en Kitsch’.

Lees ook: Maasgouw wil koningszilver schutterij voor 35.000 euro kopen

Ook de andere partijen spraken zich krachtig uit over het belang van het zilverstuk. Bij het CDA kwamen in vorige vergaderingen nog kritische vragen over de noodzaak van de aankoop, maar al snel kwamen ze tot de conclusie dat het een meerwaarde is voor de gemeente. “Het is een symbool van tradities, het verbindt generaties en draagt bij aan saamhorigheid. Het moet niet verloren gaan aan de markt”, vertelt Erwin Dehing.

Het CDA en Lokaal Belang pleiten er zelfs voor dat Maasgouw een beleid opstelt voor het behoud en de aankoop van culturele objecten. Portefeuillehouder Tim Snijckers laat weten dat er plannen zijn om dit beleid beter in kaart te brengen.

Locatie

Waar het koningszilver gehuisvest wordt, is vooralsnog niet duidelijk. Het Scheepvaartsmuseum of de Passantenhaven in Maasbracht, het schuttersmuseum in Steyl of het gemeentehuis zelf. Dat zijn optionele locaties waar het pronkstuk kan worden bewonderd. Toch loopt bijna niemand warm voor het stadhuis aan de markt. “Het gemeentehuis moet geen verkapt museum worden. Er is daarnaast een bepaalde expertise nodig om zoiets te kunnen onderhouden en bewaren”, aldus Impelmans. Toch ligt bij Portefeuillehouder Tim Snijckers van het CDA de voorkeur om te beginnen bij het gemeentehuis, om daarna verder te kijken waar het elders kan worden bewaard. “We gaan kijken hoe het tentoongesteld kan worden. Voor nu denken we aan het bestuursgedeelte of de hal, als het maar op een veilige manier kan”, laat Snijckers weten.

In een latere vergadering wordt er definitief beslist wat de locatie wordt van het koningszilver.

Gerelateerde Artikelen